Zdrowe nawyki żywieniowe
Prawidłowe żywienie należy do najważniejszych czynników wpływających korzystnie na stan zdrowia dziecka oraz jego zdolność do uczenia się, aktywność ruchową, samopoczucie i stan emocjonalny. Główną zasadą racjonalnego żywienia jest, aby każdy posiłek tj. śniadanie, obiad i kolacja, zawierał produkty będące źródłem pełnowartościowego białka (mleko i jego przetwory, mięso i wędliny, jaja, ryby) oraz aby był wzbogacony warzywami i owocami, które są dla organizmu przebogatym źródłem naturalnych witamin i składników mineralnych.
Dzieci i młodzież powinny spożywać 4 – 5 posiłków w ciągu dnia w odstępach czasu nie większych niż 4 godziny, gdyż dłuższe przerwy pomiędzy posiłkami mogą powodować obniżanie zdolności do koncentracji uwagi, ograniczenie aktywności fizycznej oraz pogorszenie nastroju i samopoczucia, co w rezultacie wpływa negatywnie na efektywność uczenia się. Dlatego też należy zwrócić uwagę, by przed wyjściem do szkoły dzieci mogły zjeść śniadanie i zostały zaopatrzone również w II śniadanie. Aby kształtować zdrowe nawyki żywieniowe nasza szkoła bierze udział w projektach unijnych takich jak: „Owoce w szkole”. Jest on skierowany do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Organizacją i wdrożeniem programu zajmuje się Agencja Rynku Rolnego. Wszyscy nasi uczniowie klas I-III za zgodą rodziców brali udział w tym programie. Celem programu jest kształtowanie wśród dzieci świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków. Uczniowie otrzymywali jabłka, gruszki, marchew, paprykę, rzodkiewkę oraz soki warzywne lub owocowo-warzywne. Uczniowie bardzo chętnie spożywali w/w produkty.
Drugim programem bardzo ważnym w promocji zdrowego stylu życia jest „Szklanka Mleka”, który jest wspólną inicjatywą polskich producentów mleka. Inicjatywę „Szklanka Mleka” wspiera program dopłat unijnych do mleka szkolnego, za który odpowiedzialna jest Agencja Rynku Rolnego. W w/w programie brali udział wszyscy uczniowie naszej szkoły, otrzymywali bezpłatnie kartoniki mleka naturalnego przez trzy dni w tygodniu.
Ponadto realizowaliśmy zadania towarzyszące. Wychowawcy klas realizowali działania o charakterze edukacyjnym wzbogacającym wiedzę dzieci na temat zdrowego odżywiania się:
- przeprowadzono pogadankę na temat: Zdrowy styl życia i odżywiania się. (spotkanie z pielęgniarką T. Mączka oraz lekarzem Zielińskim),
- przeprowadzono konkurs plastyczny pt. „Jak dbam o swoje zdrowie”
- zorganizowano jesienią wystawę owoców i warzyw przyniesionych przez uczniów,
- uczniowie brali udział w zabawach edukacyjnych: rozpoznawanie kształtów warzyw i owoców poprzez dotyk i nazywanie ich, układanie puzzli, zabawa w skojarzenia, rozwiązywanie zagadek i rebusów,
- układali hasła zachęcające do spożywania warzyw i owoców np. Marcheweczka bardzo zdrowa i na maksa odjazdowa, Owoce i warzywa jedzcie, a zdrowi będziecie,
- odbyła się degustacja przyniesionych owoców i warzyw,
- zabawy kulinarne np. sałatka owocowa, wiosenne kanapki, sałatka warzywna, koktajle owocowo - mleczne,
- układanie zdrowego jadłospisu,
- konkurs na budowle z pustych kartoników po mleku pt. „Mleko pijemy i budujemy”
- program edukacyjny na stronie internetowej www.mlekozklasa.pl i www.owocewszkole.pl
Hits: 20320